Bakgrund

Tjänster

Tankar

Kontakt


Bakgrund

Jag heter Nils Larsson och arbetar med geografiska informationssystem (GIS) och andra hjälpmedel för att visualisera och underlätta förståelsen av geodata och statistik. Jag har 25 års erfarenhet av statistik och databashantering (examen 1993 vid Stockholms Universitet).  Sedan 2009 har jag i mest arbetat med GIS och geodata men också en del med webbutveckling och multimedia. Min huvudsakliga arbetsgivare har varit olika verksamheter i Stockholms läns landsting men jag har i perioder också varit anställd i Stockholms stad, på Stockholms Universitet och Karolinska Institutet. Jag har nu lämnat landstinget och söker kortare och längre uppdrag som anställd eller konsult. Mitt CV.

Kartan nedan visar var jag har jobbat. För pekaren över punkterna för att se var jag har gjort vad.


Jag kan bl.a. bidra med kunskap om hantering och bearbetning av statistik och geodata och hur systemen fungerar i den offentliga sektorn. Vad finns det för data och var hittar man den? På vilket sätt presenterar man informationen, som statiska bilder eller i interaktiva applikationer?

Under tiden på landstinget utvecklade och förvaltade jag tre webbplatser: Folkhälsa på karta, Kartportalen (webbplats för landstingets GIS-nätverk) och den första versionen av Folkhälsokollen. Läs vad Lantmäteriets tidning Gränssnittet skrev om Folkhälsokollen i samband med lanseringen och om vad Dagens Nyheter skrev om hur tunnelbanestationen kan avslöja din hälsa, en artikel som bygger på en tidigare version av Folkhälsa på karta.

Jag har också arbetat med geodatafrågor i andra organisationer. Jag satt i styrelsen för GISS 2013-2014 och för Geoforum Sverige (f.d. ULI Geoforum) 2014-2017. På standardiseringsinstitutet SIS deltog jag i arbetet med riktlinjer för webbkartografi 2012-2017. Jag arbetade också aktivt under flera år för att landstinget skulle gå med i Geodatasamverkan, vilket det gjorde i april 2015.

Jag har i många sammanhang använt filmer för presentationer och redovisningar. Ett exempel är den här filmen som argumenterar för landstingets medverkan i Geodatasamverkan. Den påskyndade processen.

Som statistiker och GIS-samordnare är man i praktiken konsult i både datainsamling, bearbetning och presentation. Man måste vara pedagogisk och kunna förklara för uppdragsgivare eller projektgrupper hur man kan använda och redovisa data. Lathunden för Stockholmsenkäten är ett exempel på det.

Data på karta, Bergsunds Strand 31, 117 38 Stockholm